Dag van het Gezin: over het recht op kinderen, draagmoederschap en ouderschapsverlof.
Heeft elk gezin een absoluut recht op kinderen?
.
Fijne woensdag, Vandaag is het Dag van het Gezin en wil ik het met jullie hebben over het dierbaarste dat er is: onze kinderen. Daarom is deze brief wat langer dan anders. Ik hoop dat je hem uitleest. En deelt met je vrienden of collega’s.
.
Je kiest niet waar je wiegje staat. Als socialist vind ik het belangrijk dat in elk wiegje een basis aan kansen ligt. Die basis bestaat voor mij uit een veilige thuis, deftig eten en recht op sterk onderwijs waarin elk kind de kans krijgt om Nederlands te leren.
.
Al jaren ben ik vrijwilliger op zomerkampen. Die zijn super plezant en super inclusief: iedereen is welkom. Ook kinderen die geen veilige thuis hebben. Het heeft mij van jongs af aan doen inzien hoe gelukkig je bent als je in een warm nest opgroeit. En hoe het gebrek aan veilige thuis je voor heel je leven tekent.
.
We zijn voor meer investeringen in kinderen. In kinderopvang, in onderwijs en jeugdbescherming. Elk kind heeft recht op een warm gezin, maar heeft elk gezin een absoluut recht op kinderen?
.
Ik deel graag met jullie mijn opinie uit 2018. Voor ik in de politiek stapte schreef ik als vrijwilliger een opinie over het recht op kinderen. Ik ben nog steeds van mening dat in het belang van het kind we soms ouders beter ontraden om kinderen te blijven maken. Kinderen zijn geen roulette in een casino. Een omgeving met drugs of geweld kan nooit een goede omgeving zijn voor kinderen.
.
|
Intussen hoor en zie ik die verhalen nog steeds. Daarom werkte ik samen met collega’s van Vooruit en veel mensen van op het werkveld een decreet uit. Om meer te investeren in jeugdzorg, maar vooral om kinderen beter te beschermen tegen onveilige situaties. Om politieke redenen werd ons voorstel vorige week weggestemd in het parlement. Een gemiste kans. Maar we geven niet op en blijven gaan. Lees hier gerust mijn petitie en decreet.
.
Draagmoederschap
Daar waar sommige ouders reeds bewezen hebben niet voor een warme thuis te kunnen zorgen, krijgen anderen geen kans om te tonen dat ze dat wel kunnen. Mensen met een warme thuis en een kinderwens die helaas zelf geen eigen kinderen kunnen dragen. Voor sommige van die wensouders (hetero-, homokoppels of alleenstaanden) is draagmoederschap dan de enige mogelijkheid om een eigen kind te krijgen. Ze doen dan beroep op een draagmoeder, bijvoorbeeld uit hun vriendenkring of familie, die hun kind voor hen wil dragen.
.
Draagmoederschap wordt in vele landen al wettelijk geregeld. België blijft stilstaan. Vooruit wil die stilstand doorbreken. We dienden door de jaren heen al verschillende wetsvoorstellen in. Hoe meer stemmen we halen, hoe meer kans dat ons voorstel eindelijk realiteit wordt. Zodat wensouders niet naar het buitenland moeten vluchten, of geen ellenlange procedures moeten aangaan om hun kinderen te erkennen.
.
Lees hier ons voorstel rond draagouders.
.
Ouderschapsverlof
Op de Dag van het Gezin is het belangrijk stil te staan bij de work-lifebalance. Vooruit vindt het belangrijk dat ouders tijd hebben om bij hun kinderen te zijn. De Scandinavische landen zijn daarin ons voorbeeld.
.
Kijk naar Zweden: daar hebben ouders 1 jaar ouderschapsverlof, dat beide ouders kunnen opnemen. Er zijn in Zweden meer plaatsen in de kinderopvang. Ze is er ook goedkoper, zodat werken echt beloond wordt. Er zijn meer Zweden aan het werk en Zweden zijn gelukkiger over hun work-lifebalance. Investeren in kinderen en tijd met je kinderen is dus een win-win voor ouders, de economie én de samenleving.
.
Op 9 juni staat de toekomst van onze kinderen op het spel. Jij kiest wat voor samenleving we willen zijn. Willen we meer investeren in kinderen, of wordt er opnieuw bespaard (zoals de Vlaamse regering deed)? Willen we voldoende tijd met onze kinderen, of is dat iets voor de happy few? Willen we meer plaatsen en personeel in de kinderopvang, of blijft de sector onder druk staan? De keuze is aan u. Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.