Filomene kan het graf van haar man niet meer bezoeken: “Het maakt me verdrietig”

Fijne zondag vrienden,


Tijdens mijn luistertour trek ik heel Oost-Vlaanderen rond om te luisteren naar jullie. Ik vertel je graag over mijn gesprek met Filomene. De Vlaamse regering schrapte haar bus naar de begraafplaats. Nu kan ze haar overleden man niet meer bezoeken.

 

 

Sociaal kerkhof

Velen onder jullie weten dat de Vlaamse regering 3.200 bushaltes heeft geschrapt. Achter die cijfers gaan mensen schuil. Mensen die slachtoffer zijn van het sociaal kerkhof dat het kille Vlaamse beleid achterlaat. Filomene is daar één van. 

 

Beeld je in: je partner overlijdt, je bent slecht te been en je moet het stellen met een bescheiden pensioen. Je neemt vaak de bus naar het graf van je partner omdat je hem mist en het graf proper wil houden. En plots wordt die bus je afgenomen. 

 

Het is Filomene overkomen. Van de ene op de andere dag kan ze haar man niet meer bezoeken. Dat maakt haar verdrietig. Ze heeft geen auto, heeft geen geld om elke week een taxi te nemen en is slecht te been. 

 

 

Ook studenten slachtoffer

Met Filomene zijn veel Vlamingen het slachtoffer van deze kille beslissing. Ook veel scholieren en studenten. Wanneer de bus naar school wordt afgeschaft, brengt dat je in de problemen. Veel jongeren klagen dan ook terecht deze beslissing aan. Ouderen, maar vooral jongeren zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Als daarop bespaard wordt, is dat altijd in het nadeel van jongeren en mensen zonder auto. Als daarop bespaard wordt, is dat in het nadeel van ons allemaal. Want minder bussen betekent meer files. Meer files betekent meer verlies en meer frustratie. Bovendien is het slecht voor ons klimaat

 

Wat wil Vooruit?

Vooruit wil meer investeren in openbaar vervoer. In meer bussen die proper, betaalbaar en op tijd zijn. Enkel als we een goed alternatief voor de wagen voorzien, kunnen we de files verminderen en ons klimaat helpen. 

 

Maar vooral willen we een menselijk en verstandig Vlaams beleid. Dat jongeren helpt om tijdig op school te geraken. En dat oude mensen niet pest, maar beschermt. 

 

De keuze op 9 juni wordt belangrijk. Gaan we voor meer bussen? Die betaalbaar, stipt en proper zijn? Of wordt er opnieuw geschrapt en verloren? Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.

 

Bekijk mijn video over Filomene hier.