Gezonde maaltijden op school zijn goed voor ons allemaal.

Elk kind heeft recht op eten.

.

Fijne dinsdag vrienden, Stel je eens voor: elk kind heeft elke dag een deftige maaltijd. Het is een voorstel dat steeds meer mensen steunen. Want niemand wil toch dat kinderen honger hebben? Ons voorstel voor gratis en gezonde maaltijden op school gaat veel verder dan het voeden van kinderen. Het heeft voordelen voor ons allemaal. Hieronder vertel ik jullie waarom. 

.

.

Waarom is dit zo belangrijk voor jou, Conner? Niemand kiest waar z’n wiegje staat. Wij geloven dat elk kind een basis aan kansen moet krijgen. Een deftige maaltijd is een absoluut minimum. Ik heb al zoveel kinderen gezien die in armoede opgroeien. Of die niet voldoende deftig eten krijgen. Dit zijn littekens voor de rest van hun leven. Ik wil strijden voor hen en alle kinderen.

.

Welke voordelen heeft het? Er zijn veel voordelen, zoals meer gelijke kansen. Voordelen voor de kinderen zelf, maar ook voor u en mij. Ik som de belangrijkste voordelen even op.

- Betere punten op school en hoger niveau onderwijs: Kinderen die goed gevoed zijn, kunnen zich beter concentreren, hebben een beter geheugen en letten beter op in de klas. Betere punten leiden tot een hoger niveau in het onderwijs. Daar worden alle leerlingen én onze economie beter van. 

.

- Goed voor de gezondheid en minder obesitas: Gezonde maaltijden op school zorgen voor gezonde eetgewoonten op jonge leeftijd. Door kinderen al vroeg kennis te laten maken met gezonde voeding, leggen we de basis voor gezonde voedingskeuzes op lange termijn. Dit heeft een positief effect op hun gezondheid op latere leeftijd. Onderzoek bewijst dat gezonde maaltijden op school leiden tot minder obesitas. Dat is goed voor onze kinderen én voor onze gezondheidszorg.

.

- Minder druk op werkende ouders: Gezonde maaltijden op school  verminderen de druk op gezinnen. Wie een hele dag gaat werken, heeft niet altijd de tijd om boodschappen te doen en elke avond eten te maken. Weten dat je kind al een gezonde of warme maaltijd heeft gehad, is een grote geruststelling voor veel ouders. .

.

Waarom moet de overheid dit doen? Omdat de overheid verantwoordelijk is voor alle kinderen en hun toekomst. Omdat alleen de overheid kan zorgen dat alle kinderen krijgen waar ze recht op hebben, als dat thuis niet lukt. Een gezonde maaltijd versterkt de kansen van élk kind. En is goed voor ons allemaal. Uiteraard hebben ook ouders hier een verantwoordelijkheid in. Maar wat zeg je tegen een kind met honger? “Ik ga je helpen”, of “ga tegen je ouders klagen”? Ik zeg het eerste: we gaan je helpen.

.

Waarom voor alle kinderen? Omdat alle kinderen een basis aan kansen verdienen. Ook kinderen van ‘rijke ouders’ mogen genieten van gezonde maaltijden op school. Zoniet gaan we de refters opdelen in arme en rijke kindjes. We willen kinderen zonder - deftige - maaltijd toch geen walk of shame laten lopen naar de refter waar gratis gezonde maaltijden zijn? Wat voor samenleving zouden we dan zijn? 

.

Is er wel echt een probleem? Ja. Absoluut. Praat met leerkrachten en directies. Elke keer krijg ik te horen hoe erg de problemen zijn. Een studie wees ook uit dat tienduizenden kinderen honger hebben op de Vlaamse schoolbanken. Een andere studie toont aan dat 43% van de kinderen soms honger heeft op school. Wie dat afdoet als ‘weinig’ moet zelf eens een week zonder eten gaan werken. Elk kind met honger is er één te veel. Of niet soms?

.

Hoe ga je dat betalen? Eerst en vooral moet je weten dat dit zichzelf terugverdient. Deze investering brengt geld op. Een hoger niveau in het onderwijs is goed voor onze economie. Ook minder obesitas brengt geld op voor de gezondheidszorg. Daarnaast willen we het kindergeld hervormen. Zodat iedereen hetzelfde basisbedrag houdt en het extra geld rechtstreeks naar het kind gaat.

.

En praktisch? We willen dit zo lokaal mogelijk organiseren. Liefst met verse producten van bij de boer. Sommige scholen hebben zelf keukens, voor andere scholen zal een andere oplossing moeten komen. Scholen moeten daarbij ondersteuning krijgen van hun lokaal bestuur. Het kan in Finland, Zweden, Estland, noem maar op. Het heeft overal fantastische resultaten. Als het daar kan, kunnen wij dat ook. Waar wachten we op? 

.

Laten we ons samen inzetten voor dit doel. Steun het initiatief voor gratis en gezonde maaltijden op scholen. Praat erover met andere ouders, vrienden of collega’s. Laat uw stem horen. Samen kunnen we een verschil maken voor al onze kinderen.

.

Merci om ons te steunen in deze strijd,

Conner

.

Lees hier ons plan op de website.