Hoelang kan jij je adem inhouden?

De schande van de Vlaamse regering.

.

Het wereldrecord adem inhouden staat op naam van Budimir Budo Sobat. De Kroaat hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in. Nochtans doen mensen met een beperking in Vlaanderen het soms al 20 jaar zonder zuurstof. Want zonder een budget en steun kunnen zij niet ademen en leven.

Fijne dinsdag vrienden,

.

Als kind heeft iedereen een held. Spiderman, Roger Federer of Romelu Lukaku. Mijn held was mijn opa. Na een bloedklonter ging hij door het leven op 1 been. Omdat ik dagelijks bij hem was, kon ik met mijn eigen ogen zien hoe zwaar het leven is voor mensen met een handicap.

.

Alsof het leven fysiek nog niet zwaar genoeg is voor mensen met een handicap en hun omgeving, is de échte strijd vaak het krijgen van steun en budget. Het is waanzin hoeveel papierwerk je moet invullen om een beetje steun te krijgen. En het is onbegrijpelijk dat je dit keer op keer opnieuw moet doen. Mijn opa ook. Alsof zijn been er opnieuw zou aangroeien… De situatie in Vlaanderen wordt erger en veel mensen gaan er op achteruit. Wij willen daar iets aan doen.

..

Slecht beleid

Beeld je in: je krijgt een brief die zegt dat je recht hebt op een budget. Daarna krijg je van diezelfde Vlaamse regering een brief die zegt dat er geen geld is voor je budget.. En dat ze door de stilstand van deze Vlaamse regering nog jaren langer moeten wachten.. Schandalig vind ik dat.

.

Sinds 2017 is de wachtlijst voor het PVF-budget met 34,6% toegenomen. Met dit beleid zal het aantal mensen op de wachtlijst de komende 10 jaar nog verdubbelen. En ook voor jongeren met een handicap is het jaren wachten, met vandaag 4.000 jongeren die op een zorgbudget wachten.

.

Niet alleen Vooruit en de sector klaagt over het wanbeleid. Ook de Raad van State veroordeelt het wanbeleid van de Vlaamse regering: “De Vlaamse regering mag niet zomaar mensen met een handicap schrappen van de wachtlijst, zonder ze te helpen.”

.

Wat willen wij?

Wij willen dat iedereen het budget krijgt waar ze recht op hebben. Wij willen orde op zaken stellen. Door voldoende te investeren. Zodat we de stijgende vraag om hulp kunnen beantwoorden en mensen geen 22 jaar zonder adem zitten. Door het voorzien van een groeinorm, zodat eens de wachtlijsten weg zijn, ze nooit meer terugkomen.

.
Minder papierwerk. Het kan niet zijn dat mensen met een handicap, of hun familie, keer op keer dezelfde papieren moeten invullen. Dan nog voor dezelfde handicap. Dit kost veel tijd en energie, die mensen in andere zaken willen steken.

.
Een Vlaanderen waar iedereen telt, ook mensen met een handicap. Nog te weinig straten, gebouwen of bussen en trams zijn aangepast aan mensen met een handicap. Voor ons is het belangrijk dat we met iedereen rekening houden. Dus het leven ook voor iedereen toegankelijk maken.

.
Op 9 juni staat er veel op het spel. Dan bepaal jij de toekomst van onze zorg voor mensen met een beperking. Gaan we mensen helpen die naar adem snakken? Of mensen nog langer zonder adem laten wachten? Gaan we investeren of opnieuw besparen? De keuze is helder. Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar.

.

Vrienden, stuur deze brief naar iedereen met een hart voor mensen met een beperking. Samen kunnen we ons land beter maken. Samen kunnen we op 9 juni het verschil maken.

.

Bekijk hier mijn video.

.

Groeten,
Conner