School op een later uur beginnen, doet iedereen winnen.

Fijne maandagochtend vrienden! Ik vind dat middelbare scholen ‘s ochtends later moeten beginnen. In het belang van onze kinderen, ons onderwijs en uiteindelijk ons allemaal.  Ik wil je even uitleggen waarom.

 

Mijn grootmoeder woont op de markt in Sint-Niklaas. Ik passeerde daar elke ochtend met de fiets naar school. Telkens wanneer ik te laat was, belde ze mijn moeder op. Helaas heeft ze veel moeten bellen. Ik kon echt niet opstaan. Was ik dan lui? Integendeel. Er bleken nog veel leeftijdsgenoten moeilijk te kunnen opstaan. En wat blijkt nu? Dat is helemaal normaal.

 

“Slecht slapen, slechte punten.”

 

Wat gebeurt er? Recente studies tonen aan dat jongeren vanaf hun 12e jaar ‘nachtuilen’ worden. Ze hebben later nood aan slaap, maar hebben nog steeds nood aan voldoende slaap. Vroeg opstaan is dus biologisch gezien lastiger tussen je 12e en 20e. 

 

Jongeren moeten te vroeg opstaan om op tijd op school te zijn. Wat is het probleem? 

Steeds meer jongeren hebben slaap tekort. Minder slaap heeft veel gevolgen. Minder concentratie, slechtere punten en slechter in je vel. Dit heeft een negatieve impact op het niveau van ons onderwijs. En dat is slecht nieuws voor ons allemaal.

 

Wat stel ik voor? School later starten. Start de middelbare school na 9u30 zodat jongeren frisser aan de schooldag beginnen. 

 

“Later beginnen doet iedereen winnen.“

 

Welke voordelen heeft dit voor jongeren? Eén uur later opstaan kan wonderen doen. Betere concentratie, betere punten én beter voor je mentaal welzijn. Je voelt je beter in je vel. 

 

Hoe doet dit voorstel iedereen winnen? Een betere concentratie is aangenamer lesgeven voor de leerkrachten. Betere punten zijn beter voor het algemeen niveau. En dat is belangrijk op een moment dat het niveau van ons onderwijs zakt. Een uur later starten zorgt ook voor een betere spreiding op vlak van verkeer. Het kan overvolle bussen en files verbeteren. 

 

Vrienden, onderwijs is voor mij super belangrijk. Vlaanderen is een kenniseconomie. We hebben geen gas, geen olie of geen diamanten in onze grond. Onze rijkdom hangt af van het niveau van ons onderwijs. Ze hangt af van de handen en hoofden van onze jongeren. Zij zijn onze toekomst. Daarom wil Vooruit inzetten op beter onderwijs. 

 

Op 9 juni staat er veel op het spel. Investeren we in onze jeugd of niet? Gaat het niveau van het onderwijs omhoog of blijft het zakken? De keuze is aan u. Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar. 

 

Bekijk mijn video over school later beginnen hier.